Vanuit welk kader, met welke focus en volgens welke planning (beleids-)doelstellingen van P-Direkt worden gerealiseerd, oftewel onze strategie, wordt weergegeven in het masterplan: het meerjarenplan van P-Direkt.

7 gebruikerstevredenheidsonderzoek

Trots

Het huidige masterplan van P-Direkt loopt van 2012 tot 2015 en de doelstellingen die we daarmee in 2015 wilden bereiken zijn zo goed als gerealiseerd. Zo hebben we een gebruikerstevredenheid van een 7, behalen we de jaarlijkse efficiencydoelstellingen, hebben we een stevige basis en verbreden we de dienstverlening met de HRO-taken. Kortom, P-Direkt is een organisatie om trots op te zijn!

Masterplan 2016-2020

Ambitie

We zijn een organisatie met ambitie en dat is ook nodig om vitaal te blijven. De unieke kracht van P-Direkt zit in de mix van drie disciplines: uitvoering van grootschalige dienstverlening door het combineren van HR en ICT. Onze ambitie daarbij is blijvend waarde toevoegen voor de gebruiker en de bedrijfsvoering van het Rijk.

We blijven vooral doen wat we al deden, namelijk: op efficiënte wijze grootschalige dienstverlening leveren op het snijvlak van HR en ICT, met oog voor kwaliteit en denkend vanuit de gebruiker. En we gaan verder.

Samen verder

Als professioneel HR-dienstverlener willen we als expert én in samenwerking met andere Shared Service Organisaties een steeds belangrijkere rol spelen in de bedrijfsvoering van het Rijk.

Zo komen we samen verder met werken voor het Rijk, nu en in de toekomst.